18-11-10

Irish koffie in een blikje

In de Verenigde Staten wordt actie genomen tegen de shot-drinks: frisdranken die alcohol en caffeine bevatten. De Food and Drug Administration heeft brieven rondgestuurd naar bedrijven die deze drankjes produceren, dat ze illegaal zijn.


2010_11_Four_Loko.jpgDe mengeling van caffeine en alcohol in drankjes die kant en klaar verkocht worden, is niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Als de bedrijven geen stappen ondernemen binnen de 15 dagen, zal de organisatie dit voor hen doen. Deze drankjes zijn heel populair bij jongeren en er huist een gevaar in. Zij worden vaak genuttigd als wakkerblijvers en worden gedronken als frisdrankjes, een gevaarlijke conbinatie. De FDA vindt nergens een houvast dat de mengeling van alcohol en caffeine in kant en klare drankjes als ongevaarlijk kan worden bestempeld, daarom hebben ze het besluit genomen om ze op de lijst van de verboden dranken te zetten.

De organisatie ondervond een grote druk van verschillende instanties die gevaarlijke incidenten naar voor brachten. Het ging vooral over ongelukken en ernstige gezondheidschade bij jonge studenten. Er zijn reeds verschillende studenten in de wachtdiensten behandeld voor een hoge graad van alcoholvergiftiging na het nuttigen van onschadelijk oogende 'frisdrankjes'. Voor deze wachtdiensten is de maat meer dan vol.

De drankjesworden ook wel de 'blackout in a can' genoemd, zij bevatten een hoog gehalte aan alcohol en caffeine. Het smaakt fris en niet naar alcohol of koffie, zodat de mensen niet altijd doorhebben dat ze zich vlug en zeker geintoxiceerd geraken, zeggen experts. 1 blikje van Four Loko, is hetzelfde als 5 pintjes en een koffie.

four-loko.jpg"Men kan ze killer cocktails noemen," zegt de hoofdadvocaat van FDA. Hij werkte al een tijdje aan het dossier en vond nergens een studie die zei dat de combinatie te vergoeilijken is. "Het is tijd dat de overheid stappen onderneemt naar deze gevaarlijke drinks toe."energydrink01.jpg

Er zijn reeds staten die deze drankjes verbieden. Anderen ondernemen stappen naar de toekomst toe. Het rapport van de FDA is een steun in hun rug. "We zijn er ons van bewust dat de combinatie in andere dranken wordt gebruikt die al jaren in omloop zijn," zegt Chris Hunter een van de managers van een producent. "Deze dranken worden getolereerd en er was nooit opspraak over, zoals in Irish coffees. Waarom de politiek nu juist onze drankjes wel wil verbieden, is ons een raadsel." Volgens de FDA gaat het over de marketing en de groep waar deze drankjes populair zijn. De etiketering is correct, doch het oogt als een frisdrankje.

Four Loko is een combinatie van 4 ingredienten: caffeine, malt likeur, guarana (een zuid-amerikaanse plant die in veel frisdranken wordt gebruikt en rijk is aan caffeine en taurine (een boost voor atleten en mensen die een mentale ruggesteun nodig hebben) en suiker. Guarana en taurine zal ook op de lijst gezet worden als verboden in frisdranken. Four Loko kost 2.5 $ per blikje en is agresief gepromoot als een fruitdrankje in scholen.

orig_GOR_068_Irish_Coffee_Posters.jpg

De commentaren zijn gesloten.