15-11-10

Sommelier van het jaar: Nadia Zioui

De echtgenote van de chef-kok van l'Éveil des Sens in Montigny-le-Tilleul (bij Charleroi) is uitgeroepen tot Sommelier van het jaar, door de nieuwe gids Gault Millau. Nadia Zioui is autodidact en ze dronk als moslima haar eerste glas wijn pas toen ze 27 was.


Goed nieuws voor Charleroi: de gastronomische gids GaultMillau heeft de prijs voor de sommelier van het jaar 2010 toegekend aan een nieuw talent uit Montigny-le-Tilleul. Vorig jaar was ze nog halve-finaliste bij de sommeliers van Belgie. Zij is een vrouw en een autodidact. Haar eerste glaasje wijn dronk ze wanneer ze 27 was. Nadia Zioui is echtgenote van de chef kok van l'Eveil des Sens, restaurant in Montigny-le-Tilleul (17/20 in de pas verschenen editie van de gids).

BIBU8_G1G31RASM.1_nadia.jpg.275.jpg

"Mijn eerste glaasje dronk ik in augustus 1997, op weg naar vacantie. Op de route van de kastelen van de Loire." In 2002 hebben ze samen hun restaurant opgedaan, toen werd ze professionele sommelier. Voorheen was ze verpleegster in Erasme, een totaal andere wereld. Na 9 jaar heeft ze haar nieuwe passie volledig ontwikkeld en zich gestort op de oenologie, de kunst van het wijnkennen. Ze heeft de kunst om de juiste wijn bij de juiste plat te kiezen. De jury van GaultMillau prees haar voor haar enthousiasme en creativiteit alsook voor haar technische kennis van de aroma van de wijn.
Waar houdt ze zelfs het liefste van? "Mijn voorkeur gaat uit naar Europese wijnen, Frankrijk komt als eerste, maar ook Spanje en Italie hebben mijn wijnhart gestolen. Ik waag me zelfs eens aan een Oostenrijkse of Hongaarse wijn."
Een andere pssie van Nadia is om haar kennis met anderen te delen. Zij geeft graag suggesties aan de klanten om de juiste wijn bij het juiste gerecht te drinken.

 

08:31 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.