Na jaren huisarrest mocht Aung San Suu Kyi haar woning in Yangon verlaten. De strenge bewaking en hekken aan het huis werden opgegeven. Dat meldt een Myanmarese verantwoordelijke. Honderden mensen hebben zich verzameld rond haar huis. De politie is massaal aanwezig.

De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat de Myanmarese oppositieleidster zou worden vrijgelaten. Voor het hoofdkwartier van de Nationale Liga voor Democratie, haar partij, hadden zich honderden aanhangers verzameld. Vandaag is haar het vrijlatingsdocument voorgelezen. Ze kan weigeren het document te ondertekenen of haar villa als een vrij persoon verlaten. Dat stelt een medewerker van de Birmese junta.

Aung San Suu Kyi vecht al sinds eind de jaren '80 voor democratie in Myanmar. In 1990 won haar partij van de verkiezingen, maar die uitslag werd niet erkend. Sindsdien heeft ze bijna voortdurend in de gevangenis gezeten of onder huisarrest gestaan. In 1991 heeft ze de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. 

De laatste sanctie kwam in 2009: omdat ze een veiligheidswet brak door een Amerikaan twee dagen in haar woning te ontvangen, kreeg ze opnieuw 18 maanden huisarrest. Dat arrest liep vandaag af.

De Myanmarese junta zit stevig in het zadel, nadat ze de verkiezingen van 8 november gewonnen heeft. Het is geen toeval dat het huisarrest van Aung San Suu Kyi pas na de verkiezingen afliep.

destandaard.be