07-11-10

Belgische gordiaanse knoop

De gordiaanse knoop is de naam van een onontwarbare knoop. De knoop verbond het juk met de disselboom van een eeuwenoude strijdwagen. Het orakel had over deze knoop gezegd: "wie deze knoop losmaakt, zal meester over de gehele wereld worden."


De knoop en de strijdwagen werden bewaard in de tempel van Zeus in de stad Gordium, hoofdstad van Frygië. Gordium, dat gesticht was door de Frygische koning Gordius, werd beschouwd als het middelpunt van de wereld.

Nadat Alexander de Grote Darius een eerste maal verslagen had aan de Granicus, trok hij met zijn leger de Hellespont over en drong het koninkrijk van Darius binnen. Volgens de overlevering bestond zijn leger uit 10.000 ruiters en 30.000 man voetvolk. In Gordium hoorde Alexander van de voorspelling van het orakel. Onder belangstelling van vele Macedoniërs en Phrygiërs probeerde ook hij lange tijd de knoop te ontwarren. Toen de Macedoniërs de moed al verloren hadden, merkte Alexander op: "Over de manier van het losmaken heeft het orakel niets gezegd." en met één slag van zijn zwaard hakte hij de knoop los. Het verhaal gaat, dat Zeus de hele nacht donderde en bliksemde om er zijn goedkeuring aan te geven.

De Engelse historicus, William Tarn, heeft hier een studie aan gewijd en is tot de conclusie gekomen dat de knoop helemaal niet door het zwaard is losgemaakt. Het gewone volk en mensen uit het Noorden van Griekenland (waaronder Alexander) waren diepgelovig. Een diepgelovige als Alexander zou nooit met zijn zwaard op de knoop afgegaan zijn. Hij zou dit als heiligschennis tegenover het orakel hebben beschouwd. Waarschijnlijker heeft Alexander de disselboom en het juk wat uit elkaar geschoven zodat de uiteinden van de knoop zichtbaar werden. Hierna was het geen probleem meer om de knoop los te maken.

Op die manier is Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte misschien ook bezig. De boom en het juk een beetje uitelkaar trekken en kijken waar de uiteindjes beginnen en eindigen. Hij gaat allesinds voorzichtig te werk. Langzaam maar zeker tast hij de twee kampen af, brengt ze terug bij elkaar en coordineert daarnaast een werkgroep van experten over het financiele dossier. isteren ontving Vande Lanotte PS-voorzitter Elio Di Rupo en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Vandaag komt Marcel Cheron van Ecolo langs, daarna CDH-leidster Joëlle Milquet, dan SP.A-voorzitster Caroline Gennez en 's avonds Wouter Van Besien van Groen!.

Daarmee rondt hij zijn tweede reeks ontmoetingen met de voorzitters af. Bart DeWever was dinsdag al langsgeweest. Nadien zette de bemiddelaar hem en Di Rupo nog samen.

In het weekend zal de bemiddelaar werken 'aan teksten'. Kant-en-klare voorstellen zijn het wellicht nog niet.
De zeven partijen krijgen intussen, ieder voor zich, feedback van De Nationale Bank over de voorstellen voor een financieringswet die ze indienden. Als dat 'resultaten oplevert die ze niet bedoelden', kunnen ze hun voorstellen nog wijzigen. Tot vandaag.

Maandag krijgen de zes professoren dan de berekeningen over alle partijvoorstellen en krijgen de partijen ook de berekeningen te zien van elkaars voorstellen. Dan wordt het spannend. De eerste dagen formuleren de zes professoren nog vragen en kritieken, daarna kan de politieke bespreking beginnen. Tussendoor hebben in stilte nog andere bijeenkomsten plaatsgehad. Zo riep Vande Lanotte de voorzitters of hun technici nog per taalgroep bij zich over de dossiers kinderbijslag en gezondheidszorg. 'Om hun antwoorden op de nota De Wever te verduidelijken'. Vande Lanotte tast af wat mogelijk is. Dat is meer dan bemiddelen, dat is doen wat een informateur of misschien zelfs formateur doet. -demorgen.be-

In tussen zitten de liberalen en de overgangsregering ook niet stil. De minister van begroting, Vanhengel (open VLD), vindt dat De Wever eerste minister zou moeten worden om de staatshervorming in goede banen te leiden. Ook voegt hij eraan toe dat de begroting van België geen probleem is en in orde is. Wel is het nodig dat er een nieuwe regering komt, want hij is geen voorstander van een overgangsregering met meer bevoegdheden.

"Een noodregering zou alleen maar zin hebben als de toekomstige partners van de effectieve regering, dus ook de N-VA, zouden deelnemen aan die noodregering. En de N-VA zal dat toch niet doen. We moeten er dus alles aan doen om zo snel mogelijk een volwaardige regering te hebben."
 
"Wij hebben dan alvast getoond dat deze regering, die zo'n slecht imago had in Vlaanderen, correct haar werk doet. Wij hebben ervoor gezorgd dat onze staatsfinanciën, zonder de economische heropleving te fnuiken, op orde zijn. En zelfs beter op orde zijn dan in Nederland, Frankrijk of Groot-Brittannië." (belga/adv)

bron: demorgen.be destandaard.be

 

14:14 Gepost door De Redactie in actualiteit, belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gordiaanse knoop |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.