05-11-10

Responsabilisering is de kers op de taart

Professor Etienne de Callataÿ, één van de zes experten die gevraagd zijn om de scenario’s voor een nieuwe financieringswet te becijferen, verdedigt het principe van de responsabilisering van de deelstaten. Die moet immers leiden tot een economische groei in zowel het noorden als het zuiden van het land, zei hij op de RTBF-radio.


 


 

De UCL-professor en oud-kabinettard van gewezen premier Jean-Luc Dehaene stelt dat de discussie over de nieuwe financieringsregels verder moeten gaan dan het 'statische plaatje' van een taart die te verdelen is tussen noord en zuid.

'Verder gaan in de richting van responsabilisering zou toelaten om een kwaliteitsvoller beleid te voeren dat beter beantwoordt aan de verwachtingen van zowel het noorden als het zuiden van het land', zei hij op de radio.

De Callataÿ gelooft dat dit 'de economische taart kan doen groeien zodat niemand er bij verliest'. Voorwaarde is volgens hem wel dat de progressiviteit van de belastingen, het principe dat wie meer verdient meer belastingen betaalt, op federaal niveau behouden blijft.

'Maar dankzij hervormingen zou het mogelijk zijn om procentueel een kleiner stuk van de taart te krijgen, maar toch meer te eten te hebben', zegt hij.
 

11:52 Gepost door De Redactie in actualiteit, belgische politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.