04-11-10

Vlaanderen werkt samen met Chili

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft in de Chileense hoofdstad Santiago een nieuw samenwerkingsakkoord ondertekend tussen Vlaanderen en het Zuid-Amerikaanse land. Het samenwerkingsakkoord bestaat al vijftien jaar en krijgt nu een nieuwe invulling.

De nieuwe overeenkomst loopt voor de periode 2010-2012 en moet resultereren in zeer concrete gezamenlijke projecten. Zo zal het Vlaamse ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) zijn kennis en expertise uitwisselen met zijn Chileense tegenhanger INIA.

Daarnaast worden projecten op poten gezet rond havenmanagement en slaan Chili en Vlaanderen de handen in elkaar om elkaars cultuur te promoten. Volgend jaar wordt in Santiago een tentoonstelling georganiseerd rond de dan negentigjarige Vlaamse topkunstenaar Roger Raveel.

Naar aanleiding van de hernieuwde overeenkomst had Peeters een gesprek met de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Alfredo Moreno. Moreno toonde onder meer bijzondere interesse in het nieuwe industrieel beleid dat Vlaanderen wil uitbouwen en in duurzame energieprojecten.
 
Vijftien jaar
Vlaanderen heeft al vijftien jaar nauwe banden met Chili. Na het einde van de dictatuur onder generaal Pinochet koos Vlaanderen er bewust voor om het Zuid-Amerikaanse land te steunen. Tijdens die dictatoriale periode waren veel Chileense intellectuelen naar Vlaanderen en België uitgeweken, wat een bijzondere band creëerde tussen beide landen.
 
De afgelopen vijftien jaar investeerde Vlaanderen zo'n 15 miljoen euro in Chili. Vlaamse en Chileense universiteiten werken nog altijd samen op het vlak van watermanagement in woestijngebieden en Vlaanderen zette verschillende toeristische projecten op in het zuiden van Chili. (belga/gb)

hetnieuwsblad.be

11:57 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.