05-11-10

Uiensoep met gegratineerde kaas

Biologische uientelers profiteren van meeldauwresistente uienrassen


Het afgelopen teeltseizoen stond in het teken van de introductie op grote schaal van SANTERO F1, het uienras van Nickerson-Zwaan met resistentie tegen valse meeldauw. SANTERO F1 heeft zijn waarde in het biologische segment van de markt dit jaar gelijk goed kunnen bewijzen. De druk van valse meeldauw was erg groot, en daar waar de vatbare rassen ten onder gingen aan de meeldauw, bleef SANTERO F1 overeind.

Opbrengstderving vanwege meeldauwaantasting was dus niet aan de orde. Naar schatting bestreken dit jaar de valse meeldauwresistente uienrassen de helft van het totale biologische areaal gele zaaiuien.

"Gewoon een beste opbrengst", aldus Jan Bokdam, biologisch akkerbouwer in Dronten. Hij teelde dit jaar SANTERO F1 naast een ander meeldauwresistent ras op hetzelfde perceel. Verschillen zijn er wel, volgens Bokdam. "SANTERO F1 rijpt mooi vroeg af en geeft al vroeger kilo's ten opzichte van het andere ras. Voor je oogstspreiding natuurlijk ideaal". Het lijkt er op dat er van SANTERO F1 voor komend seizoen helaas onvoldoende biologisch zaad beschikbaar zal zijn, maar voor het jaar erop staat een grote biologische zaadproductie in teelt.
Het voordeel van de SANTERO F1 is dat hij duidelijk vroeger is dan het andere meeldauwresistente uienras in de markt. Dit is gunstig voor de spreiding van de oogst. Bovendien kan het belangrijk zijn dat er voor de teler keuze is uit meerdere zaadbedrijven. De vroege oogst die SANTERO F1 biedt, is extra belangrijk in de biologische teelt.
SANTERO F1 is het resultaat van jarenlang kweekwerk van de uienveredelaars van Nickerson-Zwaan en is geschikt voor lange bewaring.

U dacht dat u een uitje in de grond stak en er daarna een heerlijke uiensoep van kan maken? Dat lijkt wel anders als u de informatie leest van de problemen bij de uiteelt. Bedrijven zoals Nickerson-Zwaan geven u een kijkje achter de schermen van de problemen en het innoverende belang van het kweken van zaden om daarna bij uw groenteboer heerlijke en mooie groenten te kunnen kopen.

De zaden die in Nederland worden geteeld, komen veelal als vrucht of gewas binnen op de afdeling Bewerking. Door middel van extractie scheiden moderne dorsmachines het zaad van de vrucht.
 

Bij de komkommer bijvoorbeeld, wordt de vrucht eerst beschadigd om vervolgens de zaden te kunnen uitwassen (nat proces). Bij een 'droog' gewas verloopt dit proces weer anders. De teler oogst eerst, om het gewas daarna te drogen. De speciale dorsmachines doen vervolgens hun werk, door de zaden te scheiden van het gewas. Zaden die afkomstig zijn uit teelten in het buitenland, komen voorbewerkt bij ons binnen. De bewerkingen die dan volgen, zijn sterk afhankelijk van het voorwerk dat in het buitenland heeft plaatsgevonden.

Vele technieken

In onze moderne bedrijfshallen zijn vele technieken aanwezig, die de zaden steeds verder schonen. De scheidingsprocedures zijn verschillend. Scheiding vindt plaats tussen enerzijds het goede zaad en anderzijds het slechte zaad. Echter, scheiding tussen goed zaad en zogenaamde niet-zaad bestanddelen is ook noodzakelijk. Kortom, er wordt onderscheid gemaakt in grootte, gewicht, soortelijk gewicht, kleur en oppervlaktestructuur. Maar ook tussen zaden en gewasresten of tussen goede zaden en verkeerde of beschadigde zaden. Een speciale bewerking is kalibratie, waarbij het zaad wordt gesorteerd naar grootte. Deze bewerking is van belang voor klanten, in verband met het zaaien en de uniformiteit van het te oogsten product.

bron: Nickerson-Zwaan en www.uienteelt.nl

15:08 Gepost door De Redactie in milieu, technologie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.