04-11-10

Regering Leterme is bezig bijtje

De regering Leterme is al een tijdje naar huis gestuurd. Maar door de regeringscrisis zitten ze nog steeds in het zadel. Ze zijn aan handen en voeten gebonden, toch vinden ze een weg om hier en daar wel beslissingen te nemen. Ook hebben ze als taak het voorzitterschap van Europa tot een goed einde te brengen, een overzicht dat ik gisteren al in een artikel goot. Ook op nationaal vlak gebeurt er het een en ander.

De liberalisering van Zaventem, meer bepaald het verwerken van de vracht en baggage in en uit de vliegtuigen, blijft een duopolie. De huidige regering gaat ermee akkoord dat er geen derde bedrijf bijkomt, wel als de luchthaven aan een limiet zit van 24 miljoen passagiers en 640.000 ton vracht.

De controle op de financiele markt werd normaal op 1 januari overgenomen van CFBA naar de Nationale Bank. Dit zal nu pas plaats vinden op 1 maart. De afwerking van het dossier liep vertraging op door de regeringscrisis, maar komt wel in orde voor 1 maart.

Zelfs de ziekteverzekering krijgt een ander kleurtje. Er wordt bespaard in bepaalde sectoren om deze bedragen over te hevelen naar andere die meer ruimte nodig hebben, zoals chronische en zeldzame ziekten en kanker. Ook voor het personeel in de zorgsector is een mini-akkoord getekend voor 1 jaar. De besparingen zullen gebeuren op medicijnen en specialisten. 

Er wordt meer opvangruimte voorzien voor asielzoekers, dit in militarie faciliteiten en in locale ocmw's. De overgangsregering zou 2.000 plaatsen bijcreeeren op de respectievelijke faciliteiten. Verder worden er bestaande maatregelen verlengd tot het einde van het jaar, zoals de BTW vermindering voor restauratie van huizen voor mensen van meer dan 50 jaar en de anticrisismaatregel voor tijdelijk werklozen wordt ook verlengd tot einde dit jaar.

Verder wordt de begroting van 2011 reeds voorbereid in de Kamer, wettelijke beslissingen kan deze regering niet nemen, maar de onderhandelingen en de voorbereidingen van dossiers is al wel aan de gang. wit-zwart-strikdas-heren-t-shirts_design.png

 

grill-king_design.pngNu is het alleen nog maar wachten tot strikie en dikkie het met elkaar eens geraken, dan kan het echt werk beginnen.(bron: De Tijd.be)

 

 

12:59 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.