03-11-10

Verkiezingen in USA

De Democraten in de Verenigde Staten wonnen in de laatste presidentsverkiezingen met een grote meerderheid. Gisteren in de tussentijdse verkiezingen verloren ze terug terrein. Vele kiezers hebben Obama terechtgewezen. De werkloosheid is nog steeds heel hoog en de economie groeit niet echt vlug. Toch leest men in verschillende Amerikaanse opiniestukken en kranten dat Obama meer krediet verdiende voor zijn twee eerste jaren als regeringsleider. Hij kreeg te maken met het doombeeld van de Grote Depressie II en heeft die dreiging min of meer een halt kunnen toeroepen. Zijn gezondheidszorg hervorming is er niet doorgekomen, het was misschien te hoog gegrepen in de context van de huidige crisis, vindt de Washington Post. Obama heeft gevochten om bepaalde elementen toch te hervormen. Hij analyseerde ook de oorlog tegen Afghanistan, de stress tegen Pakistan en de oorlog in Irak.

De Amerikanen zien in hem een linkse devotie, socialistische trekjes. Toch heeft zijn binnenlandse politiek een vrij conventionele liberale strekking. Hij heeft veranderingen doorgevoerd, maar niet radicaal en daar wringt misschien het schoentje. De mensen die geen veranderingen willen hebben afgehaakt voor de veranderingen en diegene die veranderingen wilden hebben afgehaakt omdat ze niet radicaal genoeg waren. Het lot van Obama is zeker zoals het spreekwoord: 'je kan niet voor iedereen goed doen' vermengd met 'half werk is geen werk' waarbij het gezegde: 'een goed begin is half werk' ook een belangrijke rol speelde.

Het begin van Obama was niet goed, hij kreeg dadelijk de economische crisis op zijn bord. Zijn hervormingen beloofden veel, maar konden door de crisis maar half uitgevoerd worden. De Republikeinen moesten enkel  kijken en ontvangen, hun positie in de opposities was heel confortabel. Nu is het iets minder voor het land zelf: een verarmde senaatsmeerderheid en nog steeds dezelfde problemen op het bord: economische lage groei, gezondheidszorg die moeilijk te betalen valt en een grote werkloosheid.

bron: washington Post

12:55 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.