03-11-10

Maatschappelijke inslag van wetten

Steeds meer gezinnen in de Chinese steden zijn blijer met een meisje dan met een jongen in het babybedje. Meisjes kunnen het even ver brengen, kosten minder en zorgen beter voor hun ouders, klinkt het. Maar op het platteland blijft de voorkeur voor jongens voor een groot onevenwicht zorgen.

De sociologie en de emancipatie kan in een maatschappij volledig omgeslagen worden door wetten en geboden. In deze extreme wetgeving van China is dat zo klaar als een klontje. Het onevenwicht in de maatschappij tussen de twee geslachten is niets nieuws, dat mensen zich aanpassen aan onevenwichten is ook geen rariteit. De chinezen in de stad willen meer en meer afstappen van de eenkindregel en betalen graag de boete. Dit om hun oude dag te verzekeren.  "Als mijn zoon ver van ons vandaan gaat werken als hij volwassen is, kan mijn dochter dichter bij huis blijven en voor ons zorgen", zegt de 34-jarige Li. "Het is ook te duur om een tweede jongen groot te brengen, zeker in steden als Beijing en Sjanghai. We zouden minstens een appartement moeten kopen voor hem, anders vindt hij nooit een vriendin."

Aangezien er meer jongens zijn dan meisjes moeten de jongens al heel wat in hun mars hebben om een bruidje te kunnen vinden of te versieren. Er is voor de meisjes in China keuze genoeg. Dat geeft een revolutie weer in het sociale leven van de Chinezen. Zoals elke wet een invloed heeft op onze samenleving.

"Meisjes kunnen even goed zijn als mannen. Ze zijn zeker ook in staat om een familiebedrijf over te nemen."

De snelle economische groei heeft in de Chinese steden meer kansen doen ontstaan voor meisjes. Steeds meer vrouwen volgen hoger onderwijs en vinden goedbetaald werk in overheidsdiensten en bedrijven. Omdat veel gezinnen rijker worden, wordt ook de overweging dat jongens meer verdienen en dus hun ouders op hun oude dag beter kunnen helpen, minder belangrijk.

bron: de morgen.be

De commentaren zijn gesloten.