02-11-10

Stadsdichter Antwerpen

Stadsdichter Peter Holvoet- Hanssen gaf maandag in het Vredescentrum de aftrap van een nieuw stadsgedicht. Vooral dichteres Irène De Weerdt (99) liep in de kijker.

Na een verwelkoming door Marleen Van Ouytsel, directeur van het centrum, kwam stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen zijn nieuwste creatie toelichten, De laatste wacht. Eigenlijk was het nog maar een begin van een gedicht. En bovendien had hij het niet alleen geschreven. Bard van Berchem Kris Verellen had meegeschreven. Maar de opvallendste co-auteur was Irène De Weerdt. Niet in het minst omdat zij over welgeteld negen dagen - op Wapenstilstand! - 100 jaar wordt.

Bundeltjes in Mechelen

De stadsdichter heeft Irène De Weerdt eerder toevallig ontmoet bij de eerste opvoering van zijn Torenlied. Irène De Weerdt was een van de vertolkers. Tot grote verbazing van Holvoet-Hanssen bleek De Weerdt zelf ook poëet te zijn. Die nog had gepubliceerd met bekende namen als Paul Snoek, Hughes Pernath of Eddy Van Vliet. De Weerdt: “Dat klopt. Indertijd werden er in Mechelen bundeltjes gemaakt die onder de naam Erato verschenen. En daarin zijn een aantal van mijn gedichten opgenomen. Weet je hoe ze mij daar noemden? Zwaluw in de lente.”

Maar Irène De Weerdt heeft zich naar eigen zeggen altijd wat op de vlakte gehouden. Haar poëzie is nooit uitgegeven. Alhoewel ze steeds blijven schrijven is: “Ik heb wel zeker zestig gedichten geschreven. Onlangs nog, een gedicht over dementie.” En dan declameert ze uit het blote hoofd: “Doelloos dwalen op donkere weg…”

Op gevel Vredescentrum

Naast een verrassende samenwerking met Irène De Weerdt putte Holvoet-Hanssen voor het gedicht inspiratie uit gesprekken met ‘gewone’ Antwerpenaren. Nu trekt het gedicht opnieuw door de stad: overal waar het halt houdt, schrijven Antwerpenaren eraan mee. De definitieve versie wordt dan op 11/11/11 onthuld op de gevel van het binnenplein van het Vredescentrum.

Wilfried Defillet-gva-

12:57 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.