01-11-10

Belgie-Nederland, 1-0

Het "Colfen"


William_Mosman.jpgHet voetbal zou van de inca indianen komen, maar het spel met de bal en de stok is veel ouder. Reeds in de 8ste eeuw speelden met een spel met bal en stick, op verschillende manieren. In 1297 werd in Loenen a/d Vecht een colf-toernooi gespeeld. Het parcours was 4 km lang en de bal moest in 4 holes gespeeld worden. Een houten bal met een houten 'colf' waren hierbij de atributen. Deze colf had een ijzeren beslag. 

In 1390 werd er buiten de poort van de stad Haarlem een terrein afgestaan aan het colfen. Dit was het eerste colf-terrein. Dit kwam er na herhaalde klachten van kapotte ruiten en dergelijke. Als het in de winter onmogelijk was om op het land te spelen, ging men op het ijs spelen. In de lage landen werd de sport echt suksesvol in de 17de eeuw. Er werd zelfs een handel opgezet tussen Schotland en onze contreien, zij leverden goede sticks en wij de ballen. En de uitdrukking 'een kolfje naar je hand' kwam uit deze sport voort. brueghelijs.jpg

Van het een kwam het ander en van colf kwam golf, in de Anglosaksiche landen. De terreinen die werden ingenomen voor de colf werden opgesmukt met fantasietjes en zo ontstond de midgetgolf. Om het golven beter te leren op klein terrein bracht men hindernissen aan. Rond de jaren '20 werd het spelen op de Tom Thumb golf-banen een rage in Amerika. In Engeland werd dat midget-golf genoemd. In Duitslans speelde men de 'kleingolf' en in Scandinavië het mini-golf.

De kleine minigolf terreinen werden ingericht naar eigen fantasie. Het was meer een amussement dan een echte sport. In 1954 ontwierp Bogni een midget-golfbaan met genormaliseerde hindernissen. Hij was een Zwitserse architect. De hindernissen van zijn parcour zou je allemaal in 1 haal kunnen halen, Hij patenteerde zijn baan en deze worden nog steeds Bogni-banen genoemd. De banen zijn 12-14 meter lang en hebben een buisomranding en de banen zelf zijn van beton of geschilderd. Deze banen werden vooral op gepriviligeerde plaatsen gebouwd, zodat er ook alleen maar elite konden spelen. In Hamburg was er ook een fervente midgetgolver, Pless, die de banen korter maakte en er meer spanning in het spel bracht. Hij maakte een parcours van 15 banen en twee ervan waren zigzag banen. Terwijl de eerste baan zonder hindernis bleef, de testbaan. Pless-systeem droeg bij tot de popularisering van de minigolf. En nu er een normalisering was in de banen, kon de competitie beginnen.

Er zijn nog andere banen in voegen, de stergolf, de zweedse viltbanen en de 8-hoek banen uit scandinavie. Elke baan heeft zijn eigen competitie.

avatar.gifEn ja deze competitie speelt nog steeds door. Er is zelfs een wereldbond voor minigolf. Wat dacht ervan om het Belgische voetbal even te laten voor wat het is en ons te concentreren op de minigolf. Dit weekeinde heeft de Belgische minigolf bond in Eupen gewonnen tegen Nederland. Er worden zelfs Europese en Wereldkampioenschappen gespeeld.

Belgische unie voor minigolf

Nederlandse unie voor minigolf

 

 

De commentaren zijn gesloten.