De Japanse premier Naoto Kan zei dat hij kort heeft gesproken met zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao, maar dat een echt bilateraal overleg 'op dit moment helaas niet verwezenlijkt kan worden'. Kan zei echter wel dat de huidige ruzie niet moet worden beschouwd als een 'enorm probleem'.

'De problemen die er nu zijn moeten, in vergelijking met de verschillende incidenten die er zijn geweest in onze lange gezamenlijke historie, niet worden beschouwd als een enorm probleem. Ik denk dat beide landen de kalmte moeten bewaren en moeten proberen oplossingen te vinden die positief zijn voor beide landen', aldus Kan.

Vrijdag werd er nog gespeculeerd dat de twee landen helemaal niet met elkaar in gesprek zouden gaan, omdat China Japan onverwachts beschuldigde van het 'verpesten van de atmosfeer' voor gesprekken. Bovendien werd Japan er van beschuldigd de feiten over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee, die beide landen als hun grondgebied claimen, te verdraaien.

Vissersboot

De diplomatieke ruzie ontstond nadat een Chinese vissersboot in de buurt van de eilandengroep in botsing kwam met twee Japanse patrouilleboten. Japan nam de kapitein van de vissersboot gevangen, wat de woede van China wekte.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton riep China zaterdag op om de maritieme spanningen in het gebied te verminderen. Volgens Clinton hebben de Verenigde Staten een nationaal belang bij het oplossen van de claims op de eilandengroep. Zij stelde dan ook een gesprek voor tussen China, de VS en Japan om zo de ruzie te sussen. 'Het is in een ieders belang dat China en Japan een stabiele en vreedzame relatie hebben', zei Clinton. De VS is 'meer dan bereid een ontmoeting te organiseren waar we Japan en China en hun ministers van buitenlandse zaken samenbrengen en een reeks kwesties bespreken'.

De Chinese minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi zei dat hij de suggestie van de VS in beraad zal nemen en wilde niet zeggen of China op de uitnodiging zal ingaan. Japanse regeringsmedewerkers zeiden de rol van de VS als bemiddelaar te verwelkomen. Er is nog geen datum voor een eventueel overleg genoemd.

bron: het nieuwsblad.be