01-11-10

Verkiezingen in Brazilië

De tweede ronde van verkiezingen voor een opvolger van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is zondagmorgen begonnen. De officiele kandidate die ruim op kop staat is Dilma Rousseff. Zij is 66 jaar, economiste en politieker. Zij is lid van de partij van Lula, de arbeiderspartij PT. In 2005 werd ze minister onder de regering van Lula. De stembussen zijn in heel het land geopend, met uitzondering van twee staten in het Midwesten, wegens het tijdsverschil, zij openden later. Alle opiniepeilingen geven aan dat Rousseff de sterkste favoriet is met een dubbele voorsprong op de oppositie kandidaat van de sociaal democraten, Jose Serra.

Rousseff beloofde gisteren dat ze met Jose Serra zou samenwerken als ze presidente werd, omdat zij een verenigd Brazilie wil krijgen. "Ik zal samenwerken voor Brazilie. Ik heb een coalitie in mijn hoofd en ga regeren in overeenstemming met Brazilianen. Ik heb geen wrok tegen de oppositie."

Lula koos zelf Rousseff, zijn stafchef, om zijn beleid verder te zetten. Hij zei dat hij overtuigd was dat de officiele kandidaat hem zou opvolgen. Hij zei ook dat er geen mogelijkheid is dat hij zal deelnemen aan haar kabinet. "Dilma moet aan haar regering haar stijl en karakter geven. Zij zal zelf een regering samenstellen met mensen die zij kent en vertrouwt." zei Lula na de stemming.

De oppositiekandidaat vond de campagne ongelijk, omdat Rousseff veel steun kreeg van de huidige president, Lula. Toch gaat hij ervoor en wil desnoods een grote oppositie op de been brengen om de democratie te verbeteren in Brazilie.

In de eerste ronde won Rousseff reeds met 46.9%, terwijl Serra 34% van de stemmen voor zich kon halen, de rest van de stemmen werd gehaald door een andere vrouwelijk kanditate van de groenen. Als een president niet de meerderheid heeft, wordt er een tweede ronde georganiseerd tussen de twee hoogste winnaars. Als Rousseff wint, is dit de derde presidentsvrouw van Latijns Amerika. De expresidente in Chili, Michelle Bachelet en de huidige presidente van Argentinie, Cristina Kirchner, gingen haar vooraf. Het is geen uitzondering dat in deze landen een vrouw zo hoog kan scoren. De macho-faam drukt onterecht in deze landen. Vrouwen stromen hier vlugger door naar hogere posten en ook het parlement en de senaat zijn rijkelijk voorzien van vrouwen. Meer dan in Europa.

Waar de Brazilianen nu voor kiezen is de contiuniteit of de verandering in politiek. Als Rousseff wint zal de lijn van Lula verder gevolgd worden. 8 jaar heeft Lula geregeert over dit inmense land. Hij verlaat de presidentszetel met 80% van de bevolking achter zich. Zijn voorkeur voor Rousseff zal haar zeker helpen om deze presidentszetel te winnen.

Voor Serra was het moeilijk om campagne te voeren. Hij kon Lula niet met al zijn kracht aanvallen, aangezien de huidige president heel geliefd is. Ook heeft hij op die 8 jaar enorme veranderingen doorgevoerd die in goede aarde zijn gevallen. Op sociaal, economisch en cultureel vlak. Lula stond dus heel centraal in de campagne van beiden. Door de verkiezingsrechters werd Lula herhaaldelijk op de vingers getikt voor zijn voorspraak voor zijn pupil. Dit is in strijd met de neutraliteit van de president. Rousseff beloofde tijdens haar campagne om de strijd tegen de armmoede in haar land verder te zetten. Dit door constructief en structurele veranderingen van Lula verder te zetten. Het plan van de sociale woningen zou worden verder gezet, de invulling van vele lokale scholen zal uitgebreid worden, vooral de technische scholen.

Serra van zijn kant gooide het over de boeg van de sociale en medische verzorging van de 'moeders van Brazilië'. Alle vrouwen die in verwachting zijn zouden gratis 6 medische examens krijgen tijdens hun zwangerschap, dit om de kindersterfte in te dijken. Hij zou ook werken aan het verlagen van farmaceutische medicatie met een basisprijs voor levensnoodzakelijke geneesmiddelen. Hij zou meer poliklinieken bouwen en medische labo's.

En Dilma is verkozen tot nieuwe presidente in Brazilië met 55.76 % van de stemmen. Dit is de voorlopige uitslag na het tellen van 97% van de tafels. De Brazilianen steunen dus de opvolging van Lula Da Silva.


 

 

 

08:14 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.