30-10-10

Zeehondjes beschermd

Het Europees Hof van Justitie heeft een klacht van verschillende Canadese organisaties over het Europees embargo op afgeleide producten van zeehonden afgewezen. De zestien organisaties, onder wie de belangrijkste Inuit-vereniging van Canada maar ook enkele handelaars in zeehondenproducten, wilden graag onder het embargo uitkomen. Door de afwijzing komen de relaties tussen Europa en Canada onder druk te staan.

Het embargo, dat van kracht was sinds 20 augustus, zegt dat er geen handel mag worden gevoerd met producten die van commerciële jacht afkomstig zijn. Dat betekent dat het embargo dus nog enige speelruimte overlaat en de jacht van Inuit en andere autochtone Canadese volkeren beschermt. Door de afwijzing van hun klacht zien de betrokken organisaties het embargo evenwel totaal worden.
 
De rechter wees argumenten van de klagers af als zouden ze financiële schade ondervinden van het embargo. Ze schonken de rechter niet alleen geen duidelijkheid over hun financiële situatie, bovendien krijgen ze al forse overheidssteun, luidt het. Ook het risico op zelfmoorden binnen de Inuit-gemeenschap zou niet zijn aangetoond.
 
De beschikking van het EU-Hof zal wellicht schade toebrengen aan de relaties tussen Europa en Canada. Dat was altijd een tegenstander van het embargo en heeft nu aan de Wereldhandelsorganisatie gevraagd de discussie uit te klaren. (belga/vsv)

demorgen.be

14:04 Gepost door De Redactie in milieu, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.