30-10-10

Goed nieuws achter woorden Leonard

De gepensioneerde priester Rik Devillé is blij met de woorden van de aartsbisschop Léonard. Rik Devillé vecht al sinds de jaren 90 tegen het misbruik in de kerk en tegen de 'dictatuur' van het romaanse woord. De 'klare taal' van de aartsbisschop zou nu eindelijk andere Katholieke organisaties er toe overhalen om afstand te nemen van deze hardliners.

"Léonard bezit niet alleen de duivelse gave om 'overlevers' van seksueel misbruik, door zijn eigen clerus veroorzaakt, nog meer te stigmatiseren. Zijn uitspraken zijn gewoon kwetsend voor heel het kerkvolk en dwingen katholieken tot een weerwoord". En dat is het goede nieuws achter de woorden van Leonard, volgens Devillé. Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad, IPB, verdraagt en verzwijgt al lang "met veel diplomatie het roomse dictaat".  "Eindelijk durven ze tonen wat ze in petto hebben". Ook Kerk & Leven en Tertio komen nu meer voor hun eigen visie voor de dag, tegen de harde gesloten lijn van Leonard en Rome.

Op het congres van het IPB was er een sterk aanvoelen van de ernst van de zaak en de enorme impact van de crisis in de kerk door het seksuele misbruik. "Die kerkcrisis kan aangegrepen worden als een kans tot verandering, hervorming en bekering. Vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en een evangelische bewogenheid moet de gekwetste mens weer centraal worden gesteld. Dat begint bij de ontmoeting van mens tot mens en het beluisteren van het verhaal van gekwetste mensen. Maar daarnaast is ook een eerlijke analyse van alle oorzaken van misbruik in de kerk nodig en moeten de diagnoses met elkaar in verband worden gebracht", klonk het.

lees meer op hun website

Rik Devillé is een gepensioneerde katolieke priester die als eerste in de jaren 90 aan de alarmbel trok voor kindermisbruik in de kerk. Hij organiseerde daarna de vzw Mensenrechten in de Kerk. Sinds 1992 tot nu heeft hij slachtoffers zo ver gekregen dat ze praten over hun vreselijke ervaringen en publiek gaan.  Volgens Devillé is zijn geloof hiermee niet aangetast. "God praat met je, in dialoog, Rome dicteert alleen maar, luistert niet. De Kerk reageert nu op een totaal ongelovige manier. In plaats van te denken hoe deze mensen zich voelen, denken ze 'wat Rome gaat zeggen'. "

Rik heeft 5 boeken geschreven over de Kerk en zijn gesloten deuren.

 

19:10 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.