29-10-10

Afscheid van een staatsman

Onder de regen en met een sterke beveiliging van de politie rijdt de lijkwagen met de ex president van Argentinie naar de luchthaven om in zijn thuishaven begraven te worden. In een zee van mensen rijdt de wagen met het stoffelijk overschot van Nestor Kirchner door de stad. Mensen zingen, applaudiseren, roepen slogans en begeleiden zo de uitvaart van hun ex president. Honderden vlaggen van verschillende verenigingen en vakbonden wapperen rond de wagen. Bloemen, vlaggen en andere nationale items worden op het dak van de wagen gegooid. De politie heeft het heel moeilijk om de wagen te begeleiden in deze massa.

1288021w620.jpg

De mensen vertrokken samen met de lijkwagen aan het roze huis, waar de ex president twee dagen opgebaard lag en waar iedereen een laatste groet kon brengen. De presidente, zijn echtgenote, stond bijna ononderbroken achter de kist en gaf geregeld handjes aan mensen die er nood aan hadden. De steun was wederzijds. Ook de zus van de expresident en zijn kinderen stond bijna ononderbroken, twee dagen en een nacht naast de kist om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven een laatste groet te brengen.

Het transport naar Patagonië komt een beetje in het gedrang, omdat er slecht weer wordt voorspeld en de wagen te traag naar de luchthaven rijdt.

1288027.JPG

Gisteren zijn al de presidenten van Latijns-Amerika een laatste groet komen brengen aan de expresident en hun steun komen betuigen aan de huidige presidente, Kristina, zijn echtgenote. Hij was niet alleen belangrijk voor zijn land, ook voor het continent heeft hij een belangrijke erfenis nagelaten. Hij nodigde tijdens zijn presidentschap de Cubaanse president uit op een vergadering van Alca, een economische overeenkomst van Latijns Amerika met de Verenigde Staten olv Bush. Tijdens deze vergadering werd de Alca verworpen door de meerderheid van de Latijnse presidenten waarop Kirchner meewerkte om een nieuwe overeenkomst te maken onder de Latijns Amerikaanse landen onderling, de UNASUR. Van deze organisatie werd hij in augustus Secretaris Generaal.

fernando2.jpg

Presidenten van: Ecuador, Correa; Argentinie, Cristina en van Bolivie, Morales

 

Dit was een belangrijke doorbraak in de onafhankelijkheid van Latijns Amerika met de Verenigde Staten waardoor hij door de andere landen op handen werd gedragen. Daarom wordt in al deze landen een drie dagendurende rouw afgekondigd.

19:21 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: argentinie, patagonie, nestor kirchner, latijns amerika |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.