29-10-10

EU vecht voor onafhankelijkheid

De Europese Unie maakt zich een beetje onafhankelijker van de Verenigde Staten. Er is een UN resolutie ondertekend dat er geen materiaal en technologie in verband met olie en gasindustrie van Iran mag worden geim- of exporteerd. De Verenigde Staten gaan zelfs nog verder en verbieden ook de im- en export van olie en gas. Europa niet. 

"Als je een tanker met petroleum wil zenden en je bewijst dat er geen ander materiaal aanwezig is, heeft Europa daar geen probleem mee," zegt de Europese Unie. "We willen met de boycot geen negatief effect creeren naar de Iraanse bevolking toe en hen ontzeggen van energie, daarom volgen we de restrictie niet van de Verenigde Staten die strenger zijn dan de UN."

Europa laat ook financiele transacties toe met Iran in verband met de import van olie en gas naar Iran. USA penaliseert bedrijven die brandstof verkopen aan iran en heeft ook internationaal de druk verhoogd naar internationale oliemaatschappijen om hun contracten te annuleren. 

De Amerikaanse administratie zegt dat ze voordien nooit geen opmeringen hebben gehoord van Europa over deze maatregelen. De politiek van Amerika is om de bevolking wel te treffen zodat de Iraniers hun leiders verantwoordelijk zouden stellen voor hun isolement. Europa is het er niet mee eens. Volgens de statistieken moet Iran 4.7 miljoen gallons brandstof invoeren per dag. Zij zelf hebben te weinig capaciteit om te refineren, daarom is er een emergent plan opgesteld door de overheid van Iran om olie te mengen met hoog octaan producten. Op verschillende Europese luchthaven wordt de tankbeurt aan Iran Air geweigerd, volgens Europa is het niet illegaal om deze luchtvaartmaatschappij van brandstof te voorzien. Tot nu krijgt Air Iran maar op drie luchthavens brandstof. Zij hebben nu een akkoord met Total France, Statoil of Norway, Eni in Italie en Shell in Nederland en Engeland. "Wij hebben in de Verenigde Staten de strafmaatregelen tegen deze Europese bedrijven aangeklaagd," zegt EU "Als deze maatschappijen zich willen plooien naar de maatregelen van de Verenigde Staten is dat hun beslissing, maar wij zijn tegen deze politiek."

"Als EU de interferentie van de USA tollereert, geeft het zijn onafhankelijkheid op," zegt Marietje Schaake van de liberale EU partij. "De invloed van de USA en de bemoeiingen op Europees grondgebied zou de naam van EU en onze credibiliteit schaden en dit wereldwijd."

09:17 Gepost door De Redactie in actualiteit, financieel, samenleving | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.