27-10-10

Even ander nieuws

De ex president van Argentinie is plots gestorven. De redactie is hier even van slag. Ze werd opgebeld door de VRT om commentaar te geven over de dood van Nestor Kirchner. Hier het intervieuw.

 

 

Was hij ernstig ziek? Komt zijn overleden onverwacht? 


Eerder dit jaar werd hij opgenomen voor hartklachten en hebben ze een stent gezet, een

Een stent is een metalen buisje dat in een bloedvat of kanaal in het lichaam  wordt geplaatst,
 met het doel om dit kanaal open te houden. In augustus is hij weer eens opgenomen, maar er werd gezegd dat het niet ernstig was.
ipv zijn activiteiten te verminderen, dreef hij ze nog op naar het verkiezingsjaar 2011 toe.

 

Wie was de Kirchner eigenlijk?

 

Nestor kirchner was ex-president van argentinie, echtgenoot van de huidige presidente, secretaris generaal van unasur, organisatie van de zuid amerikaanse landen, hij was lang goeverneur van de provincie santa cruz, waar hij ook overleden is. hij overleefde de repressie van de militairen in de jaren 80. Hij was de man achter de presidente, had bijna alle touwtjes in handen, zorgde na de crisis van 2002 voor de sociale vrede, omstreden en zeer geliefd persoon. Hij bedreef de politiek heel pasioneel en had daardoor ook pasionele voorstanders en tegenstanders: je was totaal voor of totaal tegen. Hij was nu ook volksvertegenwoordiger.


 

Een belangrijk man dus.

           Zal er nu een machtstrijd komen?


 

inderdaad daar ben ik bang voor, hij had alle macht in handen, was ook voorzitter van de grootste politieke partij, de peronisten, en nu...

de grote vraag, hij had tijdens zijn leven al moeilijkheden om iedereen aan de lijn te houden, vooral naar de sociale vrede toe,

en dit zou wel eens op de helling kunnen komen te staan. het is ook aan de presidente nu om te bewijzen of ze het alleen kan,

ze is een paar maanden geleden reeds de meerderheid verloren in kamer en senaat. het probleem is dat er niemand sterk genoeg is om de fakkel over te nemen.
 


 

Stempel kunnen drukken op zijn land?

 

hij werd in 2002 na een stoelendans van 7 presidenten in twee weken tijd aangesteld als president, niet verkozen.

het land zat toen aan de grond, van nul beginnen is soms gemakkelijker, en dat heeft hij gedaan. de prijzen van de soya en granen stegen ook in 2003, argentinie had toen ook door het uitstekende weer drie oogsten per jaar en dit heeft bijgedragen bij het economische herstel. het is wel zo dat hij een echte boekhouder was en de kas onder zijn bevoegdheid hield, de cijfers zijn wel gemanipuleerd, niemand weet eigenlijk hoe goed of slecht het land er economisch voorstaat. hij heeft wel zijn enorme stempel gedrukt op de sociale vrede. hij had de manifestaties in de straten in de hand, hij was erg gedreven, een redenaar een volksmenner.


 

Was hij populair?


hij was heel populair onder zijn voorstanders. hij werd door hen op handen gedragen. Naast populair waren zijn tegenstanders bang van hem, hij werd totaal vergruisd door tegenstanders maar de oppositie was zwijgzaam en hield zich in uit angst voor de rechtzaken die Nestor vaak begon tegen zijn grootste tegenstanders. Er was geen groep in het midden, hij was ook populair onder de zuidamerikaanse presidenten, in Brazilie wordt drie dagen rouw afgekondigd voor zijn dood.


 Groot nieuws waarschijnlijk? Rouwen ze daar?


Het is vandaag wel een speciale dag, er is hier een volkstelling aan de gang, dat wil zeggen dat de mensen wel hun huis uit mogen maar er is een groepsverbod. Dit is wel heel erg, Argentijnen hebben de nood om zulke emoties in groep te verwerken en nu is dit verboden, er zal wel niet opgetreden worden als de mensen toch bloemen komen neerleggen op plaatsen die verbonden waren met hem, zoals het congres, het casa rosada, in zijn provincie: zijn huis, maar daar is weinig nieuws over, omdat ook de tv kanalen eigenlijk niet de straat op mogen. Er was even sprake om de volkstelling op te zeggen, maar ik hoor juist het bericht dat de regering wil dat ze doorgaat. Er was wel even een beeld van het casa rosada, het kantoorgebouw van de presidente in het centrum van buenos aires waar een papiertje geplakt was met: sterkte kristina met een bloemetje naast, pas morgen zal de echte rouw uitbreken. ik denk ook dat veel mensen het gewoon niet geloven, het nog niet als realiteit aannemen, het nieuws heeft de argentijnen totaal verlamd, de stilte op de straat, voor de volkstelling, is hierdoor nog intenser, je voelt echt wel dat het land in shock is, het was dan ook totaal onverwacht en ik denk ook wel dat veel mensen nu schrik hebben wat er gaat gebeuren.

op de nationaal vlieghaven stromen de politieker samen om naar santa cruz af te reizen. op facebook is er dan wel een lijn te trekken in de rouwende argentijnen, nu iedereen thuis zit. tegenstanders maken macabere grappen, voorstanders zijn heel triest en bang, anderen zeggen dat ze iedereen zullen ontvrienden die geen respect hebben voor de doden, andere zijn verlamd, verslagen, geloven het niet.

 

Cris.png

En is er al een reactie van Kristina Kirchner?


Kristina is voor niemand te bereiken, zelfs de vice president kan geen contact met haar krijgen. zij was thuis met een griep, in calefate waar Kirchner overleden is, deze morgen rond 8.10. zij heeft nog geen enkele officiele reactie gegeven. de presidente heeft nu laten weten, informeel, dat hij zal begraven worden in zijn provincie thuis. er wordt ook gezegd dat hij eerst zal overgebracht worden naar de senaat, het is de gewoonte dat belangrijke personen daar worden opgebaard en de bevolking afscheid van hen kan nemen. Dit zal pas morgen bevestigd worden. De belangrijkste vakbond heeft een vergadering belegd, dat kan een teken zijn van de eerste machtstrijd, verder is er weinig politieke reactie, waarschijnlijk wegens de onverwachtheid van de gebeurtenis.

 

 

18:14 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.