05-12-10

snusing

Wat is zoal het domste dat je in Zweden kan doen? De koning beledigen? Zeggen dat je verliefd bent op Noorwegen? Verklaren dat ABBA het eurosong heeft gewonnen terwijl ze playbackten? Nee, er is iets veel ergers: stoppen of het niet doen van snussing!

snus_1214971051.jpg


Bij het lezen van de kranten deze morgen, lekker onderuit met een kopje koffie, zachte muziek en een sigaretje, stootte ik op een artikel in de Zweedse krant over 'snusing'.
Snus is een tabaksproduct dat vaak ten onrechte wordt vertaald als snuif. De snuf wordt tussen je lip en je tangen geplaatst. Het wordt in verschillende landen gebruikt en soms wel op andere manieren. In Amerika wordt het gekauwd. In Noorwegen is het heel populair. Het wordt verkocht in handige kleine metalen doosjes die ofwel losse natte snus bevatten, ofwel in handige voorverpakte zakjes die je discreet tussen lip en tanden kan plaatsen.

Na veel discussie, onderzoek en argument is uiteindelijk besloten dat er geen schadelijke gevolgen zijn aan 'snussing' Het is beter veel dan roken, omdat je jezelf of mensen rondom je stoort met toxische rook of met onverantwoorde alcoholische daden. Je kleren ruiken niet naar tabak, en wat belangrijk is in deze winterse dagen, je hoeft niet naar buiten te gaan om het te doen. Er wordt zelf gezegd dat het een geweldige manier is om te stoppen met roken. Maar dan blijft de vraag of het nuttig is om de ene verslaving te veranderen voor een ander? 

Toch wordt snusing meer en meer populair. Volgens de BBC zou de verkoop van snus gestijgen met 15% per jaar. De fabrikanten maken ook steeds meer reclame om ons te verleiden. En hoe komt het dan dat wij er in ons land nog nooit van gehoord hebben? Het is een beetje zoals zoethout knabbelen. Nu het roken meer en meer uit de maatschappij wordt verbannen, is snusing misschien de oplossing. Toch is er een klein detail...het is verboden in de Europese unie. Zweden heeft hiervoor een ontheffing gevraagd, omdat het zo ingebakken zit in de nationale gewoonte en het...niet schadelijk is. De Scandinavische landen vragen zich af wat Brussel bezielde om het te verbieden, het is net alsof ze willen zeggen: wij willen alleen maar rechte bananen of 'je moet je auto wassen met een zwemvest aan'. Het is zo een van de domste EU verboden die er zijn, volgens Noorwegen en Zweden. Deze landen zouden veel liever zien dat er een strengere wet komt tegen alcohol en sigaretten.

In Engeland wordt het nu meer en meer gedaan en de snus wordt verkocht op het internet. Het kan vergeleken worden met al de nicottinegum die medicinaal verkocht wordt en wel wettig is. De snus is veel natuurlijker en gezonder dan de kauwgom. Men werkt wel aan het verbod. Zweden verdedigt zijn snus-gewoonte met de zeer lage cijfers van kanker en andere rookverwante ziekten. Er zijn niet veel rokers in Zweden, en dit komt door de snus. "Er is geen twijfel dat snus veel gezonder is dan roken," zegt professor John Britton een longspecialist van de universiteit van Nottingham en de voorzitter van de RCP, Tobacco Advisory group. "Als we alle rokers kunnen laten overschakelen naar de snus, zullen we een veel gezondere maatschappij krijgen."

De Zweden werden snussers in het begin van de 18de eeuw. Het is een deel van hun nationale cultuur. Vandaar dat de Zweedse regering er ook alles aan gedaan heeft om het EU verbod niet bindend te maken voor hun land. Zij hebben wel het roken in publieke plaatsen verboden sinds 2005. De Swedish Match, fabricant van snus, zegt dat er heel veel rokers zijn overgestapt op snusing na de ontmoediging van roken in Zweden. Er zijn verschillende smaken en merken in snus. Naargelang je eigen voorkeur. Het is populair bij mannen zowel als bij vrouwen. Je hebt snus met bosbessen- of aarbeiensmaak, met vanille of met kaneel. Uiteraard heb je ook het pure spul, de tabak himself zonder additieven.

 

 


Commentaren

Wij van www.onlinesnus.nl verkopen Thunder Tobacco dit is bijna het zelfde als snus het wordt alleen net op een andere manier gemaakt en is daarom toegestaan in Nederland. We verkopen zakjes "snus'' en losse snus.

Gepost door: Danny | 27-07-14

De commentaren zijn gesloten.