25-02-11

Plantjes leggen

U voelt het de laatste dagen nog niet, maar de lente is in zicht. De tuin lonkt om bewerkt te worden. Wat zet u dit jaar in uwen hof?Ajuin.. wat nog? Peterselie...al wie omziet, krijgt hem niet, krijgt hem niet, al wie omziet-krijgt-hem-niet.


Sommige planten doen het goed in de tuin, andere niet. De ene bodem is dan ook de andere niet. Om onaangename verrassingen te vermijden kan je bij de Bodemkundige Dienst terecht voor een grondontleding.

Hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Je neemt een bodemstaal van je tuin volgens de handige werkwijze beschreven in et tuindoosje en post het met de staalenvelop. Onderaan deze pagina vind je een lijst met uitleenadressen voor staalnameboren. Het bodemonderzoek gebeurt vervolgens in ons laboratorium.
Het standaardonderzoek omvat een analyse van de zuurtegraad, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezigheid van diverse voedingselementen. Zo komen we te weten hoe rijk of arm de bodem precies is. Indien gewenst, speuren we ook naar resten van zware metalen.

Voor de aanleg van een nieuwe tuin kan je apart advies vragen voor een gazon, siertuin en groententuin. Wie zelf compost maakt om er zijn tuin mee te bemesten kan bij ons terecht om er de bemestingswaarde van te laten analyseren.

Na ongeveer twee weken is het onderzoeksverslag klaar. Daarin staat naast het laboresultaat ook een streefgetal vermeld. Op die manier ontdek je in één oogopslag voor welke voedingsstoffen er een tekort is en voor welke er een reserve in de bodem aanwezig is. Uiteraard vermelden we ook een eventueel onevenwicht in de verhoudingen tussen de diverse voedingsstoffen.

Tot slot vermeldt het verslag een gedetailleerd en professioneel bemestingsadvies voor drie jaren. De moeite voor dit alles is te verwaarlozen in vergelijking met wat de gevolgen kunnen zijn van een foutieve bemesting. Bovendien krijg je met het advies een hele reeks tips gratis meegestuurd op maat van het bodemonderzoek van je eigen tuin.

Veel succes!

Klik hier voor een bestelling tuindoosje of voor vragen hieromtrent.

17:59 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.