10-05-08

verhalen uit kasterlee

KASTERLEE - Ludovic -in Kasterlee beter bekend als de Witte- Leysen heeft een verhalenbundel geschreven. De Witte Madam bevat 71 bladzijden oude Kempense vertellingen en werd uitgegeven door nv De Postiljon. 

De ex-veldwachter van Kasterlee vierde deze week zijn 83ste verjaardag. Hoe lang hij nog zal schrijven, weet hij zelf niet maar als geboren verteller van Kempense legendarische verhalen wil hij nog zo lang mogelijk doorgaan.

Iedereen kent hem als de schrijvende sjampetter. ,,Ik deed ervaring op als politieman in Antwerpen'', vertelt hij. ,,Eind 1954 trad ik in dienst als veldwachter in mijn geboortedorp Kasterlee. Datzelfde jaar heb ik ook mijn eerste werk uitgegeven, de dichtbundel Bloesems in de wind. Direct daarop volgde mijn eerste politieroman De dood was fotograaf ''.

De Duivelskuil blijft jouw meesterwerk?

Ludovic Leysen: ,,Daar zijn intussen 9.000 exemplaren van verkocht. Jammer dat ik het destijds niet bij De Clauwaert in Leuven heb uitgegeven, het zou een nog groter succes zijn geworden. Maar ik had er drie jaar -van 1965 tot 1968- aan gewerkt en wilde niet nog een jaar wachten om het uit te geven''.

Je schreef ook één toneelstuk?

,,Dat heette Het hoeft niet altijd moord te zijn. Dat het zo'n succes kende, is vooral te danken aan Tom Pernet. Hij herschreef als regisseur het hele verhaal voor toneel''.

Waarom heb je nu deze Kempense vertellingen gebundeld?

,,Verschillende mensen hadden mij erom verzocht. Karel Bogaerts, de VVV-voorzitter, wilde bij de populaire heksenwandelingen die ik begeleid in Kasterlee ook geschreven verhalen. Herman Van Gorp van de heemkundige kring benadrukte dan weer de geschiedkundige waarde van de heksen- en andere verhalen. Mijn eigen kinderen drongen ook al aan de vele verhalen -die ik vijftig jaar geleden optekende uit de mond van plaatselijke boeren- te boek te stellen. Maar de doorslag gaf toch mijn vriend Albrecht De Peuter. Hij overhandigde mij twee boeken van de gerespecteerde Standaard Uitgeverij. Van de bijna 400 volkse verhalen die erin stonden, was er geen enkel verhaal van Kasterlee bij. Die leemte mocht niet blijven bestaan''.

 Paul KEYENBERG

14:00 Gepost door De Redactie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kan iemand mij de legende vertellen over wat er gebeurt is in Kasterlee na het concert van pink floyd in 1668?
Waar gebeurt of niet?

Gepost door: troonen.odile | 28-10-09

De commentaren zijn gesloten.